HAJUNK TÁPLÁLÉKAI

Hajunk – bármennyire is ezt sugallják a reklámok – nem élő anyag, hanem legnagyobb részt egy keratin nevű fehérjéből álló képződmény. A keratin a felhám legfelső rétegének, a szarurétegnek is fő alkotórésze, valamint – kémiailag természetesen kissé eltérő – keratin fajtákból épül fel pl. a gyapjú, a toll, a szőr, a köröm, a karom, a pata, a szarv stb.) Erős, egészséges hajszál akkor tud termelődni, ha a szőrtüszők körül lévő érhálózatban az alábbiakban részletezett tápanyagokban gazdag vér áramlik. Itt Ismételten felhívjuk a figyelmet a helyes táplálkozásra, hiszen, ha testünk nem kapja meg ezen fontos anyagokat, biztos, hogy hajunk (és körmünk) is megsínyli a hiányállapotot.

Fehérjék

Valójában helyesebb lenne inkább aminosavakról beszélni, ugyanis ezekből épülnek fel a fehérjék. Az aminosavak egy részét (alanin, arginin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glutamin, glicin, prolin, szerin, taurin, tirozin) szervezetünk is elő tudja állítani, más részét (izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin) viszont nem. Ez utóbbiakat esszenciális aminosavaknak nevezzük, a szervezetünk által igényelt mennyiséget ezekből csak kívülről tudjuk kielégíteni. Aminosav hiány leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozás miatt alakulhat ki, azonban számos más ok is meghúzódhat a háttérben (fokozott fehérje-felhasználás, fertőző betegségek, stressz, idős kor stb.). Hajunk számára az egyik legfontosabb aminosav a kéntartalmú cisztein, amelyet legnagyobb mennyiségben a tojásban, a hús- és tejtermékekben találhatunk meg. Érdekesség, hogy a haj göndörsége a keratinban található kénhidak számától függ. A keratin tizennyolc aminosavat tartalmaz, amelyek a génjeink által meghatározott sorrendben követik egymást. Az aminosav-molekulák spirál láncot alkotnak, s ha ebben a spirálban két cisztein molekula kerül egymással szembe, azok kén atomjai között erős kötés, úgynevezett diszulfidhíd jön létre, azaz a spirál szerkezete azon a ponton rögzül; a haj annál göndörebb, minél nagyobb a keratinon belül a diszulfid hidak száma. Mesterséges módon – dauer, vegyi hajegyenesítés – ideiglenesen persze megváltoztatható a haj állaga: simává, hullámossá vagy éppen göndörödévé tehető. (Ilyenkor először lúgos kezeléssel felbontják a diszulfid-hidakat, azaz felpuhítják a keratint, majd rögzítéssel és oxidáló szerekkel kényszerítik a hajat az újabb, megváltozott elhelyezkedésű diszulfidhidak kialakítására.) A haj egyenes, hullámos vagy göndör volta tehát természetesen örökletes módon meghatározott, azaz a fehérjebevitellel, táplálkozással már nem befolyásolható. Nincs alapja tehát annak a csacskaságnak, amelyet helyenként olvashatunk, miszerint, a göndör haj jelzi a sok fehérje fogyasztást, az egyenes szálú haj pedig azt mutatja, hogy szereti az egyén a zöldségféléket”… Hogy még bonyolultabb legyen a helyzet, természetesen az sem jó, ha túl sok fehérjét viszünk be szervezetünkbe, ugyanis ezáltal a pH – vagyis a kémhatás savas irányba tolódik el. A túl savas közeget szerveink nem tolerálnák, ezért a vesék kalcium elvonásával próbálják meg normalizálni a pH-t. A kálcium egyik kiváló forrása pedig éppen a haj és a köröm…

Vitaminok

A-vitamin
Az A-vitamin az egyik legrégebben ismert, zsírban oldódó vitamin. Napi szükséges adagja 4-5000 NE (nemzetközi egység). Szervezetünk közvetlenül is képes az előállítására különböző karotinoidokból (legfontosabb ezek közül a béta-karotin), azonban számos táplálékunk is jelentős forrása. A májban raktározódik. Az A-vitaminból úgynevezett retinoidok alakulnak ki, amelyek nélkülözhetetlenek látásunkhoz, valamint bőrünk és hajunk egészségéhez és egy sor életfontosságú folyamathoz (nyálkahártyák épsége, immunrendszer működése, növekedés, csontok és a fogak felépítése stb.) Bőrgyógyász szemmel nézve talán ez a vitamin áll legközelebb a szakmánkhoz, hiszen néhány bőrbetegség kezelésére szintetikus A-vitamin származékokat használunk nagy sikerrel. A legfontosabb tudnivaló azonban, hogy nagy mennyiségben káros a szervezet számára, túladagolásakor életveszélyes májkárosodás alakulhat ki, a bőr extrém módon kiszárad, repedezetté válik, a körmök töredeznek, és hajhullás lép fel. Különösen fontos, hogy terhesség előtt és alatt 4000 NE-nél több A-vitamint ne vigyünk szervezetünkbe, mert súlyos magzatkárosító hatással rendelkezik! Ezért az A-vitamin alapú terápiák csak szigorúan orvosi rendelésre és ellenőrzés alatt végezhetők. Az A-vitamin legfontosabb természetes forrása a hal, a tojássárgája, a máj és a tej. Az A-vitamin szervezetünkön belüli előállításához szükséges karotinoidokat pedig legnagyobb mennyiségben a sárga, narancssárga és piros zöldségek illetve gyümölcsök, valamint a kelkáposzta és a brokkoli tartalmazzák.

B-vitaminok (B7, azaz biotin)
A B-vitaminok csoportjából hajunk és bőrünk szempontjából legfontosabb a biotin. A biotin rengeteg ételféleségben megtalálható, ezért ritkán fordul elő hiánya a szervezetben. Esetleges hiánya esetén a köröm töredezetté válik, és hajhullás lép fel. Szükséges mennyisége kb. napi 30-100 milligramm, s ennek túlnyomó részét a táplálékkal készen kapjuk, egy kisebb részét a bélrendszerben élő baktériumok állítják elő. Antibiotikum szedése, különösen az elhúzódó antibiotikum-kúra esetén azonban a kívülről bejuttatott biotin szükséglet megnőhet, ugyanis a hosszas antibiotikum kezelés során a bélbaktériumok jelentős százaléka elpusztulhat. A biotin vízben oldódó vitamin és számos speciális fehérje (ún. enzimek) által közvetített kémiai folyamat alkotórésze, így többek között szerepet játszik a tápanyagok lebontásában, valamint a cukor háztartásban is (növeli a sejtek inzulin iránti érzékenységét). Ezenkívül a haj és köröm egészségének egyik legfontosabb őrzője. A töredező körmök biotinos kezelésével kapcsolatos vizsgálatok megállapították, hogy hat hónapos kezelést követően a körmök 2,5 százalékkal váltak erősebbé. Manapság számos B-vitamin komplexszel dúsított hajápolási termék található a piacon, azonban ezek hatása csekélyebb, mint a belsőleg bejuttatott vitaminé. A biotin legfontosabb természetes forrása a máj, a dió, a rizs, a hüvelyesek és a karfiol.

C-vitamin
Feltehetően a sokak által leginkább ismert vitamin. Vízoldékony, antioxidáns hatású vitamin. Legfontosabb hatásai közé tartozik, hogy erősíti a hajszálerek falát, a bőr második rétegében (az ún. irhában) található kötőszövetrost (az ún.kollagén rost) képződésének egyik alkotóeleme, valamint a vas felszívódásában is segít. Ezenkívül további számos rendkívül fontos hatása ismert. Napi szükséglet: kb. 40 milligramm, dohányzóknál 80 milligramm. Bizonyos betegségek növelhetik a napi szükségletet. Túladagolása esetén vesekövesség és gyomorpanaszok alakulhatnak ki. Hiányában szintén felléphet hajhullás. Legfontosabb természetes forrásai: citrusfélék, brokkoli, paprika, kiwi.

E-vitamin
Antioxidáns hatású (azaz bizonyos biokémiai folyamatokban a káros oxidációt gátló) zsíroldékony vitamin, mely szintén fontos szerepet játszik az egészséges haj és köröm kialakulásában és megőrzésében. Napi szükséglet körülbelül 8 milligramm, a májban és a zsírszövetben raktározódik. Legfontosabb hatása, hogy semlegesíteni képes a sejtkárosító szabadgyököket (ezek olyan molekulák, amelyek kémiai szerkezetük révén rendkívül reakcióképesek, ezért káros reakciót indíthatnak el a szervezetben), ezáltal véd bizonyos betegségek ellen (daganatos megbetegedések, szívbetegségek), erősíti az immunrendszert és késlelteti az öregedés folyamatát. Legfontosabb természetes forrásai: az olajos magvak, olívaolaj, búzacsíra.

Folsav
Vízben oldódó B-vitamin féleség, melyet szervezetünk csak nagyon rövid ideig tud raktározni, ezért bevitelére fokozott figyelmet kell fordítani. Minden olyan életfolyamatban szükség van folsavra, amelyben sejtosztódás megy végbe. Ezért tehát nagyon fontos hajunk szempontjából is, hiszen – mint korábban már láthattuk – a mátrix sejtekben nagymértékű, energia- és oxigénigényű sejtosztódás zajlik. Napi folsav igényünk kb. 400 mikrogramm. Folsavat nagy mennyiségben tartalmaznak a hüvelyes zöldségek, a spárga és a
teljes kiőrlésű gabonafélék.

Ásványi anyagok (nyomelemek)

Cink
Azon ásványi anyagok közé tartozik, melyre minden sejtünknek szüksége van. Részt vesz – az egészséges bőr és haj fenntartásán kívül – az immunrendszer működésében, a hormonháztartásban, elősegíti a sebgyógyulást, valamint bizonyos bőrbetegségek kezelésében is hatásos. Napi szükséglet: kb. 12 milligramm. Súlyos hiánya szerencsére ritka, enyhe hiány esetén hajhullás alakulhat ki, a sebgyógyulás elhúzódik, szervezetünk fertőző betegségekre hajlamosabbá válik, bőrünk száraz, repedezett, hámló lesz. Leggyakoribb természetes forrásai: húsfélék, tojás, sajt, tenger gyümölcsei, mogyoró, mandula.

Réz
Számos ételben előforduló ásványi anyag, de a magyar gasztronómia sajnos ritkán használja legfontosabb forrásait. Napi szükséglet kb. 1,5- 3 milligramm. Egyik legfontosabb feladata, hogy részt vesz a kollagén termelésében, valamint az ibolyántúli (Uy, azaz ultraibolya) sugárzás ellen védő melanin pigment (a haj és bőr festékanyaga) előállításában. Ezen kívül a vörösvértest képzésben és a vas raktározásban is szerepet játszik. Hiányállapota ritkán fordul elő, leggyakrabban akkor, ha valamilyen bélbetegség miatt a réz nem tud felszívódni. Hiányának tünetei a fáradékonyság, a száraz, töredezett haj, vérszegénység, stb. Legfontosabb természetes forrásai: a tenger gyümölcsei, rozs, búza, olajos magvak, avokádó, gomba, paradicsom, banán.

Szelén
Antioxidáns hatású ásványi anyag, mely szintén szükséges az egészséges haj és köröm fenntartásához. Napi szükséglet: kb. 60-70 mikrogramm. Számos jótékony hatása elsősorban antioxidáns hatásának köszönhető, másrészt enzimek (speciális kémiai folyamatokban résztvevő fehérjék) elengedhetetlen részeként sok fontos folyamat résztvevője. Legfontosabb hatásai közé tartozik a szürkehályog és a szemfenéken az éleslátás helyének (az ún. sárgafolt) elfajulása elleni védelem, valamint az immunrendszer erősítése. Hiánya esetén hajhullás léphet fel, a körmök töredezetté válnak, fokozódik az immunrendszeri betegségek lehetősége, terhesség alatt pedig magzati fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki. Szelénhiányos területeken nő a daganatos betegségek előfordulása. Legfontosabb természetes forrásai: a tenger gyümölcsei, húsfélék, barna rizs

Vas
Az egyik legfontosabb ásványi anyagunk, mely elengedhetetlen a vér oxigénszállító fehérjéje, a hemoglobin képződéséhez, de több enzim és az immunrendszer működéséhez is nagyon fontos a jelenléte. Vasat táplálékkal juttatunk szervezetünkbe, felszívódása-raktározása meglehetősen bonyolult folyamat. Hiányállapot léphet fel nem megfelelő mennyiségű bevitel, fokozott vérvesztés, terhesség vagy fogyókúra esetén. Vashiányos vérszegénység esetén gyengeség, levertség, fáradtság, hajhullás, sápadtság alakul ki. Rendkívül fontos, hogy vaskészítményeket ne szedjünk anélkül, hogy ismernénk vashiányunk okát, valamint egyéb, a vas szállításáról és raktározásáról felvilágosítást nyújtó paramétereinket (például a vérben lévő vas, ferritin – vastároló fehérje, transzferrin – vaskötő fehérje, vaskötő kapacitás). A vas túladagolásával fokozódik a szívbetegségek, valamint a vastagbéldaganat rizikója. Ezért tehát ilyen esetben mindig konzultáljunk kezelő orvosunkkal! A vas legfontosabb természetes forrásai: máj, marhahús, hüvelyesek, spenót, sóska, saláta, aszalt gyümölcsök, sör(élesztő).